Skip to main content
Skip table of contents

Kiriş Betonarme Tasarım

Kiriş betonarme tasarım sonuçları ve kirişlere ilişkin yetersizlik durumları Kiriş Betonarme diyaloğunda gösterilir. Kiriş betonarme diyaloğunda, kiriş enine ve boyuna donatıları (açıklık ve mesnet donatıları), analiz sonucunda hesaplanan iç kuvvetler, TBDY 'e ilişkin artırılmış iç kuvvetler, kapasite oranları, sehim ve çatlak kontrolü sonuçları verilir. Kiriş donatıları Kiriş Betonarme diyaloğunda değiştirilir ve sabitlenir.

Kiriş Betonarme Diyaloğunun Yeri

Analiz+tasarım 'dan sonra, ribbon menü Analiz ve Tasarım sekmesi Betonarme Tasarım başlığı altından Kiriş Donatıları komutuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kiriş Betonarme Diyaloğu Genel Özellikler

Özet Bilgi

İmlecin bulunduğu satıra ilişkin özet bilgi Katı, Adı, Pozu formatında diyaloğun adı kısmında verilmektedir.

Örneğin Bodrum Kat, K1

Shift tuşu kullanımı

Bu sekmede Shift tuşu ile birden fazla satır seçebilir, değeri değiştirilmeye açık herhangi bir hücreye çift tıklayarak değer girebilir ve o değerin seçili tüm satırlar için uygulanmasını olmasını sağlayabilirsiniz.

Ctrl tuşu kullanımı

Ctrl tuşu ise arada kalan satırları tek tek seçer.

Donatı hesap makinesi

Seçilen çap ve aralık için donatı miktarını alan cinsinden hesaplar.

Seç

İmlecin bulunduğu satırdaki objeyi seçer. Betonarme diyalog kapatıldığında seçilen eleman için işlem yapabilirsiniz.

Tüm Katlar

Kirişleri tüm kat boyunca ekranda listeler.

Filtre

Belirli koşullar tanımlayarak sadece o koşulu sağlayan elemanları süzmek için kullanılır.

Önceki

İmleç bir önceki satıra gider.

Sonraki

İmleç bir sonraki satıra gider.

Betonarme

Eleman betonarmesini tekrar yapar. Betonarme ile donatıya bağlı yönetmelik hesapları da tekrar yapılır. Önemli değişikliklerde betonarme yerine yapı analizini tekrarlamanız daha uygun olabilir.

Tamam

Yapılan değişiklikleri kayıt ederek diyaloğu kapatır.

İptal

Yapılan değişiklikleri kayıt etmeden diyaloğu kapatır.

Diyalogda Çıkan Olumsuzluklar ve Çözümleri

Olumsuzluk

Açıklaması

K

Kirişin kesme güvenliği sağlamıyor. Kiriş boyutları arttırabilir.

Kiriş kesme güvenliği sağlanmıyor

M

Maksimum pursantaj değeri aşılıyor. ro= As  / [b.(h-pp)] > romax .

Kirişte Maksimum Pursantaj Aşıldı.

S

TS500 ani ve zamana bağlı sehim koşulları sağlamıyor. Kiriş boyutları arttırabilir.

Kiriş sehim sınırı aşıldı

N

Nd ≤ 0.1Acfck kiriş koşulunun sağlanmadığı ve kirişlerin kolon gibi donatılandırılmadığı durumlarda verilen bir olumsuzluktur.

Kiriş Nmax aşıyor
Kiriş için kolon gibi donatı tasarım kuralları sağlanmamıştır.

n

Kirişlerde Nd > 0.1Acfck durumu oluştuğunda ve kirişlerin kolon olarak donatılandırılma koşullarının sağlandığında verilen bilgilendirme mesajıdır.
NOT: Bilgilendirici bir mesajdır yetersizlik anlamına gelmez.

Kiriş Nmax aşıyor

Ç

TS500 çatlak sınırları koşulları aşılıyor.

ab

TDY Madde 7.4.3.1'i sağlamıyor demektir. Kirişin kendi ekseni doğrultusunda saplandığı kolonun kısa boyutunu arttırmak çözüm olabilir.

Kirişin kenetlenme boyu koşulu sağlanamadı.

Br

TS500 burulma koşulu aşılıyor.

As(-)

Yetersiz donatı durumu. Donatı seçiminde yeter büyüklükte donatı çapı işaretlenmemiş olabilir.

Kirişte Donatı Yetersiz

D

Dengeli donatı oranı sağlanamadı.

TS500 Dengeli donatı oranı kontrolü sağlanmadı.

R

Eksenel kuvvet ve iki eksenli eğime etkisinde kapasitesi oranı 1'den büyük olduğu durumda verilmektedir.

Kiriş kapasite oranı >1

Kirişler Sekmesi

Bu sekmede kiriş boyut ve donatıların listesi tablo olarak verilir.

image-20240523-111419.png

Özellikler

DS

Donatı sabitleme  sütunudur. İşaretli ise donatı sabitlenir. Kiriş donatılarında değişiklik yapıldığında DS otomatik olarak işaretlenir ve betonarme yapıldığında kiriş donatısı da sabit kalır. DS işaretli değilse, betonarme yapıldığında, kiriş donatıları, donatı seçim koşullarına göre tekrar belirlenir.

İsim

Kirişin plandaki adıdır. (K1, K101, K10 vb) Olumsuzluk durumunda ismin yanında olumsuzlukla ilgili terim eklenir.  K101(M) gibi.

Kat

image-20240523-111852.png

Kirişin bulunduğu katın adı bu hücrede görünür.

B, H

image-20240805-133642.png

Kirişin sırasıyla genişliği ve yüksekliğidir. B ve H hücrelerinde çift tıklayarak boyutları değiştirme imkanınız vardır. Boyut değiştirildiğinde değiştirilen boyutlara göre kiriş donatı hesabı o kiriş için yapılır.

Sol üst

Kirişin sol mesnet kesitinin üstünde bulunan ilave (ek) donatının adet ve çap cinsinden değeridir.  Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Sol alt

image-20240805-133555.png

Kirişin sol mesnet kesitinin altında bulunan ilave (ek) donatının adet ve çap cinsinden değeridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Üst

image-20240523-111610.png

Kiriş üst donatısının adet ve çap cinsinden değeridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Pilye

image-20240805-133737.png

Kiriş pilye donatısının adet ve çap cinsinden değeridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Alt

image-20240523-111740.png

Kiriş alt donatısının adet ve çap cinsinden değeridir .Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Sağ üst

Kirişin sağ mesnet kesitinin üstünde bulunan ilave (ek) donatının adet ve çap cinsinden değeridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Sağ alt

image-20240805-133831.png

Kirişin sağ mesnet kesitinin altında bulunan ilave (ek) donatının adet ve çap cinsinden değeridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Enine

Kiriş etriyesinin sırasıyla enine donatı çapı/orta bölge etriye aralığı/sıklaştırma bölgesi etriye aralığı değerleridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

Gövde

image-20240805-133949.png

Kiriş gövde donatısının adet ve çap cinsinden değeridir. Hücreyi çift tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz.

F1(t)/Asfyk

image-20240805-134003.png

Eksenel çekme kuvvetinin karakteristik eksenel çekme sınırına oranı.

F1(c)/Acfck

image-20240805-134024.png

Eksenel basınç kuvvetinin karakteristik eksenel basınç sınırına oranı.

Betonarme Konfigürasyonu Sekmesi

Betonarme konfigürasyonu sekmesinde, kiriş çizimi görünür. Farenin sol tuşunu basılı tutarak çizimi sağa-sola kaydırabilirsiniz.

Kiriş adını belirten (K1 25/50 vs.) kiriş yazısını üstünde sol tuş tıkladığınızda, kiriş donatıları gösteren bir diyalog açılır. Bu diyalogda kirişin donatı çap ve/veya adetleri değiştirilebilir.

image-20240523-112214.png

Aynı işlem çizim üstünde bulunan herhangi bir donatı yazısı değeri üstünde tıklanarak da yapılabilir. Bu durumda sadece tıklanan donatının değiştirileceği diyalog açılır.

Komşu mesnetleri güncelle: Değiştirilen donatı komşu kirişle ortak kullanılan bir donatı ise bu seçenek önemlidir. Seçenek işaretlenirse komşu mesnette bulunan donatı da otomatik olarak değiştirilir.

Betonarme konfigürasyonunda, özellikle sürekli kirişlerin mesnetlerinde görünen yeşil ve/veya kırmızı daireler, kiriş donatılarının nerede kesileceğini belirler.

Daire yeşil ise, donatı bir sonraki açıklığa devam ettirilir. Daire kırmızı ise, donatı mesnette kesilir.

Daireler fare ile tıklanarak, kırmızı ve/veya yeşil (donatı geçer/geçmez) duruma getirilir. Donatı kesim durumuna göre, donatı düzenlemesi otomatik yapılır, fazla ya da eksik donatılar, ekranda izlenebilir. Eksik donatılar kırmızı renkle kullanıcıya iletilir.

Gönye: Yeşil ise donatı gönye ile kesilecek demektir. Kırmızı ise donatı düz olarak bırakılacak veya komşu kirişe devam edecek demektir.

Kısmı geçiş: Yeşilde kısmi geçiş aktif, kırmızıda inaktiftir. Sürekli ama genişlikleri farklı kirişler için konulmuş bu seçenek, donatıların belirli bir oranının diğer kirişe geçip geçmeyeceğini düzenler. Genişlikleri farklı sürekli iki kirişte, bu seçenek işaretlenirse, komşu iki kirişin genişlik değerlerinin bölümünden bulunan oran kadar bir oran dikkate alınarak donatı geçişi düzenlenir. Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.

Birleştir: Kiriş sürekli ise, sürekli kirişler otomatik olarak aynı süreklilikte olurlar ve donatı maksimum donatı uzunluk değeri(12 metre) kadar sürekli çizilir.  Dolayısıyla bu seçenek otomatik olarak yeşildir. Eğer seçenek iptal edilirse (kırmızı yapılırsa), iptal edilen kiriş sürekli çizilmez, ortak mesnette komşu kirişten kopartılır.

Donatı Alanları Sekmesi

image-20241007-124045.png

Özellikler

Donatılar (hesaplanan - gereken - mevcut - fazla)

image-20241007-124149.png

Kirişin sol mesnetinde, üst ve alt; ortada; açıklık ve montaj; sağ mesnette; üst ve alt olmak üzere hesaplanan, gereken, mevcut ve fazla şeklinde donatı alanlarının toplamı verilir. Hemen altında ayrıca, donatı hesabının hangi yükleme kombinasyonundan yapıldığı ve o kombinasyona ait moment değerleri de yazılır. Hesaplanan donatı alanı, yükleme kombinasyonları kullanılarak en elverişsiz moment değeri ile hesaplanan donatı alanıdır. Gereken donatı alanı, yönetmeliklerce belirlenen minimum donatı koşulları ile en elverişsiz moment değerinden bulunan donatı alanlarından büyük olan bulunan donatı alanı değeridir.

Sol moment0= Kiriş sol mesnetinde, moment sıfır noktasının, kiriş sol ucuna olan mesafesidir. Değer istenirse değiştirilebilir. Kiriş detaylarında pilyenin kırım mesafesi,  buraya yazan değer kadar alınır.

Sağ moment0= Kiriş sağ mesnetinde, moment sıfır noktasının, kiriş sağ ucuna olan mesafesidir. Değer istenirse değiştirilebilir. Kiriş detaylarında pilyenin kırım mesafesi,  buraya yazan değer kadar alınır.

Statik malzemeler

image-20240523-104321.png

Kirişin beton ve donatı malzemesini gösterilir.

fck

image-20240523-104546.png

Betonun karakteristik basınç dayanımıdır.

fcd

image-20240523-105007.png

Betonun tasarım basınç dayanımıdır.

fctd

image-20240523-105016.png

Betonun tasarım çekme dayanımıdır.

fyk

image-20240523-105026.png

Donatı karakteristik akma dayanımıdır.

fyd

image-20240523-105032.png

Donatı tasarım akma dayanımıdır.

Tabla genişliği

image-20240523-113503.png

Kiriş tabla değeridir. Dikdörtgen kesitlerde kiriş genişliği değeridir.

image-20240805-151108.png

Simetrik kesitlerde;
b = bw + 1/5 lp

Simetrik olmayan kesitlerde,
b = b1 + (1/10) lp
lp = a*ln

a için şu değerler kullanılabilir:
Tek açıklıklı basit mesnetli kirişler  a=1
Sürekli kirişler(kenar açıklık) a=0.8
Sürekli kirişler(orta açıklık) a=0.6
Konsol kirişlerde a=1.5

Üst sınırlar
b <= bw+12hf  (simetrik kesit)
b <= b1+6hf  (asimetrik kesit)

veya
b <= bw + ½ an (simetrik kesit)
b <= b1 + ½ an (asimetrik kesit)

Kiriş boyu

image-20240523-113628.png

Kiriş boy değeridir.

Enine Donatı


Kombinasyon

image-20240523-113809.png

Tasarım kesme kuvveti,Ve değerini veren yükleme kombinasyonun adıdır.

image-20240523-114047.png

Tasarım kesme kuvveti,Ve değerinin hesaplandığı mesnet. (sol veya sağ mesnetlerden en olumsuz olanı)

ln

image-20240523-114347.png

Kiriş temiz açıklığı.

Tasarım kesme kuvveti (Ve)

image-20240523-114421.png

Etriye hesabında kullanılan Tasarım kesme kuvvetidir.  

Süneklik düzeyi yüksek kirişlerde;
Ve = Vdy ± ( Mpi + Mpj )  /  ln

Not: TBDY 7.4.5.1 'de belirtilen düşey yükler ile birlikte depremden hesaplanan D ile artırılmış kesme kuvvetinin toplamının yukarıdaki denklemden hesaplanan Ve 'den hesaplanan kesme kuvvetinden küçük olması durumunda Ve yerine bu kesme kuvveti kullanılır.
Vdy : Yük katsayıları ile çarpılmış düşey yükler ve depremin ortak etkisi altında hesaplanan kesme kuvvetidir.
Mpi, Mpj: Sol ve sağ ucu eğilme momenti kapasiteleridir. Kirişin i veya j ucundaki kolon yüzeyinde fck,fyk kullanılarak hesaplanır.

Süneklik düzeyi normal kirişlerde;
Vd değeri Ve olarak alınır.

Vcr

image-20240523-114512.png

Eğik çatlamayı oluşturan kesme kuvvetidir.
Vcr = 0.65*fctd*bw*d

Vc

image-20240523-114530.png

Kesme dayanımına beton katkısı değeridir.
Ve - Vdy >= 0.5Vd ise Vc=0 alınır.
Aksi durumda, Vc= 0.8Vcr hesaplanır.
Vd: Yük katsayılarıyla çarpılmış düşey yükler ve deprem yüklerinin ortak etkisi altında hesaplanan kesme kuvvetidir.

Vr

image-20240523-114543.png

Kirişin kesme kuvveti dayanımıdır. Etriye hesabında kullanılan tasarım kesme kuvveti Ve'nin Vr'yi aşmasına izin verilmez.

Vr'nin hesabında izlenen yol:

Vr = Vc + Vw
Vw = (Asw/s)  * fywd * d
Vw: Kesme donatısının kesme dayanımına katkısıdır.
Pilyenin kesme kuvvetine katkısı hiç zaman kesme hesabına katılmaz.

Vmaks

image-20240523-114609.png

Kesitin taşıyabileceği maksimum kesme kuvvetidir. Yüksek asal basınç gerilmeleri nedeni ile gövde betonunun ezilmesini önlemek amacıyla, TBDY 2018 'de tasarım kesme kuvveti aşağıda gösterildiği gibi sınırlanmıştır.
Vmaks = 0.85 bw d fck
Ve <= Vmaks veya Ve<=Vr olmalıdır, aksi durumda kesit yetersizdir. Bu durumda söz konusu kiriş için kesit yetersiz uyarısı verilecektir.

TS500 Vd

image-20240523-114721.png

TS500'e göre belirlenen yük katsayılarıyla çarpılmış düşey yükler ve deprem yüklerinin ortak etkisi altında hesaplanan kesme kuvvetidir.

TS500 vMax

image-20240523-114735.png

Kesitin taşıyabileceği maksimum kesme kuvvetidir. Yüksek asal basınç gerilmeleri nedeni ile gövde betonunun ezilmesini önlemek amacıyla, TS500 'de tasarım kesme kuvveti aşağıda gösterildiği gibi sınırlanmıştır.
TS500 Vmaks = 0.22 fcd bw d
Ve <= Vmaks veya Ve<=Vr olmalıdır, aksi durumda kesit yetersizdir. Bu durumda söz konusu kiriş için kesit yetersiz uyarısı verilecektir.

asw/s (Gereken)

image-20240805-154009.png

Kesme kuvveti hesabı sonucunda sıklaştırma bölgesi için bulunan ve gereken kesme donatısı toplam kesit alanının etriye aralığına oranıdır.

Ve > Vmaks veya Ve>Vr ise kesit yetersizdir.

Vr= (Asw/s)*fywd*d + 0.8 Vc formülünden Asw/s hesaplanır.

asw/s (Mevcut)

image-20240805-154121.png

Kesme kuvveti hesabı sonucunda sıklaştırma bölgesi için mevcut kesme donatısı toplam kesit alanının etriye aralığına oranıdır.

Donatı

image-20240523-115702.png

Asw/s değerinden seçilen enine donatıdır. Sırasıyla etriyenin adedi, donatı çapı/ orta bölge aralığı/sıklaştırma bölgesi aralığı şeklinde gösterilir.

Çapraz donatı

image-20240805-154451.png

Bağ kirişlerinde, çapraz donatı dizaynı ilgili bilgileri kontrol bilgilerini tablo olarak listeler. (TBDY Madde 7.6.8)

Ln > 2hk ve V <= 1.5 bw d fcd kontrolleri yapılır.

Asd = Vd / (2fydsin(y))

ln: Kiriş temiz açıklığı
hk: Kiriş yüksekliği
Vd: Yük katsayılarıyla çarpılmış düşey yükler ve deprem yüklerinin ortak etkisi altında hesaplanan kesme kuvveti

d= hk-paspayı

fctd: Beton karakteristik hesap çekme dayanımı
Sin(y): Çapraz donatı demetinin yatayla yaptığı açı
Asd: Her bir çapraz donatı demetindeki toplam donatı alanı
Çapraz: Çapraz donatı demetinin adedi ve çapı
Etriye:  Çapraz donatı demetinin çap ve aralık cinsinden etriye değeri

Kesit Hücresi (Lif) Tasarımı Sekmesi

image-20240806-134045.png

Özellikler

Öngörüntü ve lejant

image-20240806-134037.png

Kesit hücresi öngörüntüsü ve renklerin neleri ifade ettikleri gösterilir.

DGT için malzeme modeli

Kesit hücreleri ve donatıları TS500 de tanımlanan beton ve donatı malzeme modeli kriterlerine göre gösterimini sağlamaktadır.

ŞGDT için malzeme modeli

Kesit hücreleri ve donatıları TBDY de tanımlanan beton ve donatı malzeme modeli için ŞGDT kriterlerine göre gösterimini sağlamaktadır.

İ ucu

Kirişin i ucunda lif ve donatı düzenini gösterir.

J ucu

Kirişin j ucunda lif ve donatı düzenini gösterir.

Kuvvetler Sekmesi

Özellikler

Kuvvetler tablosu

Yük: İlgili yükleme veya yük kombinasyonlarının adıdır.
i: Yatay elemanda elemanın sol ucu, düşey elemanda elemanın alt ucudur.
j: Yatay elemanda elemanın sağ ucu, düşey elemanda elemanın üst ucudur.
N: Elemanın eksenel kuvvetidir
V2, V3:  Elemanın 2 ve 3 yönündeki kesme kuvvetleridir.
T: Elemanın burulma momentidir.
M2: Elemanın 2 (minör) yönündeki eğilme momentidir.
M3: Elemanın 3 (majör) yönündeki eğilme momentidir.

Tasarım sonuçları

Analiz sonrasında yönetmelik koşulları uygulanmış, bu nedenle değişime uğramış ve tasarımda kullanılan uç kuvvetlerini gösterir. Ayrıca kullanılan değerler kalınlaştırılarak gösterilir. Uç kuvvetleri eleman lokal eksenlerinde hesaplanan değerlerdir.

Ham sonuçlar

Analiz sonrasında yönetmelik koşulları uygulanmamış ham uç kuvvetlerini gösterir. Uç kuvvetleri eleman lokal eksenlerindeki etkilerdir.

Global sonuçlar

Analiz sonrasında yönetmelik koşulları uygulanmamış uç kuvvetlerin global koordinatlardaki değerlerdir.

Sonuçları ayrı ayrı göster

Ekdışmerkezlik etkisinin dinamik yöntemle gözönüne alınması durumunda dört modal analiz durumu için deprem etkilerini içeren yük kombinsyonlarından 4 farklı sonuç elde edilir. Her modal durum için elde edilen değerlerin tek tek gösterilmesi istenirse bu seçenek işaretlenir.

En büyük sonuçları göster

Ekdışmerkezlik etkisinin dinamik yöntemle gözönüne alınması durumunda dört modal analiz durumu için deprem etkilerini içeren yük kombinsyonlarından 4 farklı sonuç elde edilir. Dört ayrı modal durum için her yük kombinasyonundan elde edilen 4 farklı sonucun en büyük değerleri tabloda gösterilir.

Moment ve kuvvetler

M değerleri, global koordinat eksen takımına göre ilgili eksen etrafındaki momentleri, F değerleri ilgili eksen istikametindeki kuvvetleri belirtir.

Mr/Mdizayn: Kiriş taşıma gücü momenti ve tasarım momenti değerleridir.

Mr(-)/Mr(+): Kirişin pozitif ve negatif taşıma gücü momentleridir.

As üst: Kirişin üst bölümlerinde bulunan toplam donatı alanlarıdır.

As alt: Kirişin alt bölümlerinde bulunan toplam donatı alanlarıdır.

Kayma güvenliği: Bu mesajı gördüyseniz, kirişte kesme güvenliği kontrolleri sağlanmıyor demektir.

Sehim aşıyor:  Bu mesajı gördüyseniz, kirişte sehim kontrolü yetersiz demektir.

Maksimum pursantaj aşıldı: Bu mesajı gördüyseniz, kirişte maksimum pursantaj kontrolü sağlamıyor demektir.

TS500 Dengeli donatı oranı limiti: TS500’de tanımlanan dengeli donatı oranının 0,85 katıdır.

Donatı oranı farkı: Bakılan eleman ucunda çekme ve basınç donatı oranları farkıdır.

Kapasite Tasarımı Sekmesi

Özellikler

Kapasite tablosu

Kombinasyon: İlgili kombinasyon gösterilir.
i: Yatay elemanda elemanın sol ucu, düşey elemanda elemanın alt ucudur.
j: Yatay elemanda elemanın sağ ucu, düşey elemanda elemanın üst ucudur.
N: Elemanın eksenel kuvvetidir
V2, V3: Elemanın 2 ve 3 yönündeki kesme kuvvetleridir.
T: Elemanın burulma momentidir.
M2: Elemanın 2 (minör) eksenindeki eğilme momentidir.
M3: Elemanın 3 (majör) eksenindeki eğilme momentidir.
Kapasite oranı: İlgili yükleme/kombinasyonda elemanın i ve j ucunda aldığı etkinin, o yüklemedeki kapasitesine oranını gösterir. Değer 1’den büyükse elaman maksimum kapasiteyi aşıyor demektir.

Mevcut donatı alanı

Kirişin i ucu, açıklık ve j ucu için mevcut donatı alan değerleri gösterilir.

Kapasite Diyagramları Sekmesi

image-20240806-135117.png

Özellikler

2 ekseninde eğilme diyagramı

image-20240806-135129.png

3 ekseninde eğilme diyagramı

image-20240806-135139.png

Yükleme durumu

Kapasite diyagramında işaretlenen iç kuvvetlerin belirlendiği kombinasyon listesidir.

DGT

TS500 de tanımlanan beton ve donatı malzeme modeli kriterlerine uyularak (fcd ve fyd) Dayanıma Göre Tasarım (DGT) yaklaşımında kullanılan ve hesaplanan kapasite diyagramıdır.

ŞGDT

Kapasite eğrisinin TBDY de tanımlanan beton ve donatı malzeme modeli için Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım (ŞGDT) yaklaşımında kullanılan ve hesaplanan kapasite diyagramıdır.

İ ucu

Yatay elemanda elemanın sol ucu, düşey elemanda elemanın alt ucudur. Bu seçenek işaretlendiğinde i ucuna ait donatı düzenine göre kapasite diyagramı hesaplanır.

J ucu

Yatay elemanda elemanın sağ ucu, düşey elemanda elemanın üst ucudur. Bu seçenek işaretlendiğinde j ucuna ait donatı düzenine göre kapasite diyagramı hesaplanır.

Moment - Eğrilik Sekmesi

image-20240806-135648.png
image-20240806-135704.png

Özellikler

Şematik çizim

image-20240806-135720.png

Moment eğrilik hesabının yapıldığı kesitin şematik çizimini ve moment vektörünü gösterir. Açı değeri değiştirildiğinde moment-eğrilik ilişkisi ve moment vektörünün yönü dinamik olarak şematik çizimde değişir.

Moment - eğrilik diyagramı

image-20240806-135924.png

Moment eğrilik hesabı sonucunda çıkan moment-eğrilik grafiğini gösterir. Bu pencerede yer alan her bir olanak değiştirildiğinde moment-eğrilik diyagramı da dinamik olarak değiştirilir.

Caltrans idealleştirilmiş modeli

image-20240523-122220.png

İşaretlenmesi halinde Moment-Eğrilik grafiği idealleştirilir. Akma momentinin üzerinden geçen eğimli bir doğru ile kesişen ve moment-eğrilik grafiğinin arasındaki alanları eşitleyecek yatay bir doğrunun çizilmesi ile elde edilen bir moment-eğrilik ilişkisidir. Moment eğrilik diyagramında yeşil renkte gösterilir.

Lif en yüksek gerilmeye ulaştığında dur

İşaretlenmesi halinde moment eğrilik grafiği beton veya donatı liflerinden birinin en yüksek gerilmeye ulaştığı noktaya kadar çizilir. Bu nokta elemanın taşıma gücüne ve ulaşabileceği en yüksek eğriliğe denktir.

İtme analizi için hasar sınırlarını göster.

image-20240806-140334.png

Bu seçenek moment-eğrilik diyagramının ŞGDT yaklaşımı ile çizilecek seçeneklerden bir tanesi seçildiğinde çıkar. Bu seçenek işaretlenirse, idealleştirilmiş eğri üzerinde Kontrollü Hasar(KH), Sınırlı Hasar (SH) ve Göçme Öncesi (GÖ) noktaları gösterilir.

Tabla

image-20240523-122323.png

Seçenek işaretlenirse moment eğrilik ilişkisinde tabla gözönüne alınır.

image-20240523-122401.png

Döşeme donatısından dolayı tablada dikkate alınması gereken ekstra donatı alanıdır. Burada yazılan donatı alanı değeri mevcut kiriş donatı alanına eklenir.

DGT

Moment eğrilik ilişkisi, TS500 de tanımlanan beton ve donatı malzeme modeli kriterlerine uyularak (fcd ve fyd) Dayanıma Göre Tasarım (DGT) yaklaşımı ile hesaplanır.

ŞGDT

Moment eğrilik ilişkisinin TBDY de tanımlanan mevcut ve yeni binalarda kullanılan beton ve donatı malzeme modeli için ŞGDT kriterlerine uyularak elde edilmesini sağlamaktadır.

Nokta sayısı

Momet eğrilik grafiğinin kaç noktadan oluştuğunu belirlemek için kullanılmaktadır.

Açı

Moment eğrilik ilişkisinin elde edildiği moment vektörünün açısını göstermektedir. Yukarıdaki görselde kırmızı ok ile belirtilmiştir.

Eksenel kuvvet

Moment eğrilik ilişkisinin hangi eksenel kuvvet etkisi altında çizildiğini göstermektedir.

İ ucu

Yatay elemanda elemanın sol ucu, düşey elemanda elemanın alt ucudur.

J ucu

Yatay elemanda elemanın sağ ucu, düşey elemanda elemanın üst ucudur.

Basınç sınırı

Belirlenen malzeme modeli moment-normal kuvvet etkileşiminde kesitin alabileceği en büyük eksenel basınç kuvvetidir.

Çekme sınırı

Belirlenen malzeme modeli moment-normal kuvvet etkileşiminde kesitin alabileceği en büyük eksenel çekme kuvvetidir.

Gerilme/şekil değiştirme çizgileri

Moment eğrilik ilişkisinin her bir adımında kesitteli gerilme ve şekil değiştirme durumunun renklendirilmiş bir şekilde gösterir.

image-20240806-141154.png

Rapor oluştur

Moment-eğrilik hesabının ilgili elemana göre detaylı raporunu oluşturur.

Sehim ve Çatlak Sekmesi

image-20240806-141314.png

Özellikler

Sehim ve çatlak tablosu

image-20240806-141326.png

Sehim ve çatlak kontrollerinde kullanılan değerler ile hesap sonuçları verilir.

Kiriş: Sehim ve çatlak kontrolü sonuçlarının gösterildiği kirişin adıdır.
Ln: Kiriş temiz açıklığıdır.
Delta ig: Sabit yüklere göre hesaplanan ani sehim değeridir.
Delta iq: Hareketli yüklere göre hesaplanan ani sehim değeridir.
Lamda delta ig: Sabit yüklere göre hesaplanan zamana bağlı sehim değeridir.
Delta t: Ani ve sehim değerleri kullanılarak hesaplanan toplam sehim değeridir.
(Delta t= Delta ig + Delta iq+ Lamda delta ig)
delta iq < l/360: Hareketli yüklere göre hesaplanan ani sehim değerinin  açıklığa göre kontrolüdür. Sağlamazsa sehim koşulu aşılıyor demektir. ideCAD uyarı verir.
Delta t < l/240: Toplam sehim değerinin açıklığa göre kontrolüdür. Sağlamazsa sehim koşulu aşılıyor demektir. ideCAD uyarı verir.
Kontrol (sehim): Sehim kontrolünün yapılıp yapılmadığı bilgisidir.
Omega: Kirişte oluşan çatlak değeri (TS500 formül 13.5)
Omega < omega max: İzin verilen çatlak sınırına göre çatlak değerinin kontrolüdür. Koşul sağlanmazsa ideCAD uyarı verir.
Kontrol (çatlak): Çatlak kontrolünün yapılıp yapılmadığı bilgisidir.

Sabit yüke bağlı sehim eğrisi

image-20240806-141446.png

Hareketli yüke bağlı sehim eğrisi

image-20240806-141459.png

Burulma Sekmesi

Kirişlerde burulma kontrolleri TS500 ’de belirtilen kriterlere göre yapılmaktadır. Bu sekmede kiriş burulma kontrollerinde kullanılan değerleri, burulma hesapları sonucunda kesitte konulması gereken donatılar varsa bunların bilgileri gösterilir. .

image-20240806-141823.png

Özellikler

Burulma momenti

image-20240806-141843.png

Td: Tasarım burulma momenti değeridir.
Tcr: Kesitin burulmada çatlama dayanımı değeridir.
S: Burulma dayanım momenti değeridir.

Donatı alanı

image-20240806-141909.png

Aov/s: Kesme için gereken etriye kesit alanının 1 metrelik kesitteki değeridir.
Aot/s: Burulma için gereken etriye kesit alanının 1 metrelik kesitteki değeridir.
Ao/s: Etriye çubuğunun kesit alanının 1 metrelik kesitteki değeridir.
Asl: Burulma için gerekli boyuna donatı alanıdır.

Etriye

image-20240806-141922.png

D: Donatı çapı değeridir.
s: Açıklıktaki donatı aralığı değeridir.
sk: Sıklaştırma bölgesindeki donatı aralığı değeridir.

Kontrol

image-20240806-141934.png

Burulma donatısı

image-20240806-141947.png

Kirişin üst, orta ve alt bölgelerinde yer alan burulma donatısı bilgisi verilir.

Donatılar Sekmesi

Bu sekmede kirişe ait üç boyutlu donatı görseli gösterilir.

Özellikler

3 boyutlu görüntü

Kolonlar

Seçenek işaretli ise kolon donatıları ekranda gösterilir.

Kirişler

Seçenek işaretli ise kiriş donatıları ekranda gösterilir.

Perdeler

Seçenek işaretli ise perde donatıları ekranda gösterilir.

Boyuna donatılar

Seçenek işaretli elemanlara ait boyuna donatılar ekranda gösterilir.

Enine donatılar

Seçenek işaretli elemanlara ait enine donatılar ekranda gösterilir.

Çapa göre renk

Seçenek işaretli ise farklı çaplardaki donatılar farklı renkte gösterilir. Hangi rengin hangi çapı temsil ettiği ekranın sağında yer almaktadır. Seçenek kapalı ise donatıların tamamı kırmızı olarak gösterilir.


JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.