Skip to main content
Skip table of contents

Tekil Temel Betonarme Tasarım Parametreleri

Tekil Temel Parametreleri komutu ile Betonarme Tekil Temel Tasarımında kullanılan tasarım parametreleri belirlenir. Paspayı, maksimum ve minimum donatı oranı vb. parametreler tekil temel parametreleri penceresinden belirlenir.

Tekil Temel Parametreleri Diyaloğunun Yeri

Ribbon menü Analiz ve Tasarım sekmesi Tasarım Parametreleri başlığı altından Perde Parametreleri komutuna tıklayarak Perde Parametreleri diyaloğuna ulaşabilirsiniz.

Tekil Temel Parametreleri

Betonarme tasarımda ve donatı yerleştirilmesi aşamasında hangi kriterlere uyulacağı parametreler ile belirlenir.

( % ) işareti olan parametreler donatı oranının yüzdelik ifadesi anlamına gelir. Betonarme elemanın enkesit alanının donatı alanına oranının yüzdelik ifade ile belirtilmiş halidir.

Örneğin minimum pursantaj parametresine bir “1” yazıldığında donatı yüzdesi %1 olarak dikkate alınır. 0.01 donatı oranının yüzdelik karşılığı %1 olduğundan bu parametreye “1” yazılması uygundur.

image-20250103-070839.png

Özellikler

Beton örtüsü

Tekil temel içindeki donatının ağırlık merkezinden betonun dış yüzüne olan mesafesidir.

Min. pursantaj 

image-20250103-070916.png

Tekil temele konulacak donatının minimum değerini belirleyen donatı yüzdesidir. Tekil temelin ilgili kesitinin brüt alanının bu parametrede belirtilen yüzdelik değeri minimum donatı alanını belirler. Betonarme elemanın minimum donatı alanı, brüt kesitin bu parametre ile girilen yüzdelik değerinden az olmayacağı anlamına gelir.

Maks. donatı aralığı

Tekil temele konulacak donatının aralığı bu parametrede belirtilen değerden fazla olmayacak şekilde seçilir.

Min. donatı aralığı

Tekil temele konulacak donatının aralığı bu parametrede belirtilen değerden az olmayacak şekilde seçilir.

Hesapta kolon momentlerini kullan

Varsayılan durumu işaretli olmasıdır. İşaretli değilse temel hesabında üst yapıdan gelen düşey ve deprem yüklemelerinden oluşan kolon tesirlerinden sadece normal kuvvetler dikkate alınırlar. Kolon momentleri hesaba katılmazlar. Bu durumda, Tekil Temel raporunda Temele Gelen Kolon Yükleri  başlığı altında Mx ve My değerlerinde bilgi görünmez.

Hesapta deprem normal kuvvetlerini kullan

Varsayılan durumu işaretli olmasıdır. İşaretli değilse temel hesabında üst yapıdan gelen düşey ve deprem yüklemelerinden oluşan kolon tesirlerinden sadece düşey normal kuvvetler dikkate alınırlar. Deprem yüklemelerinden oluşan normal kuvvetler hesaba katılmazlar.


JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.