Çatlak Kontrolü TS 500
Betonarme kirişlerde TS 500 'de belirtilen sehim kontrolü, çatlak kontrolü otomatik yapılır ve raporlanır.
Betonarme kirişler için çatlak kontrolü otomatik yapılır.
Çatlak genişlikleri hesabı otomatik yapılır.
Çatlak sınırı kullanıcı tanımlı seçilir.
Genel Kurallar
TS 500 13.3.1 'de belirtildiği üzere yapıların görünüşünü bozacak veya donatının korozyonuna neden olabilecek genişlikte çatlakların oluşmasına izin verilmemelidir. Kesitlerinde, dış yüklerden oluşan eğilme, kesme ve burulma gibi iç kuvvetler yanında, genleşme ve büzülme gibi hacımsal şekil değiştirmelerin kısıtlanması veya mesnet hareketleri ile ortaya çıkan çekme gerilmelerinin belli sınırları aşması ile oluşan çatlakların genişlikleri, elemanların bulundukları ortama göre, TS 500 Çizelge 13.4 de verilen değerleri geçmemelidir.
Aşağıda belirtilen koşulların tümünün sağlandığı durumlarda, çatlak kontrolu yapılmayabilir.
Nervürlü donatı kullanılmış olmalıdır;
Betonarme elemanların çekme bölgelerinde, TS 500 Bölüm 7.3 de verilen minimum donatı koşulu sağlanmış olmalıdır;
Zararlı etkili çevre koşulları bulunmamalıdır;
Donatı aralıkları, 200 mm yi aşmamalıdır.
Çatlak Genişlikleri Hesabı
TS 500 Çizelge 13.4 de sınırları belirtilen, tasarım çatlak genişliği, ω, nervürlü donatı için aşağıda verilen denklemle hesaplanır. Düz donatı için bu değer, 1.7 ile çarpılarak artırılır. Donatı gerilmesi σs, yük katsayısıyla çarpılmamış yükle hesaplanmalıdır. Ancak, bu değer yaklaşık olarak 0.7fyd olarak da kullanılabilir.
TS 500 Şekil 13.1 de tanımlanmış olan At, elemanlarda herbir çekme çubuğuna düşen etkili beton alanıdır. Donatı çapları farklı olduğunda, toplam donatı alanı, oradaki en büyük çaplı çubuk alanına bölünerek bulunan eşdeğer “n” (çubuk sayısı) değeri kullanılmalıdır.
Elemandaki toplam çekme donatısı, hesapça gerekli olanın 1.2 katından daha fazla ise, çatlak genişliği bu oranda azaltılabilir.
Kiriş Betonarme penceresinin Sehim ve Çatlak sekmesinde sehim ve çatlak hesapları incelenebilir.
Kiriş Sehim ve Çatlak Kontrolü raporundan kirişlerde hesaplanan ani sehim ve zamana bağlı sehim sonuçları ile çatlak kontrolü sonuçları incelenebilir.
Sonraki Konu